HOME

   Wie zijn wij?

   Onze Doelstelling

   Bedrijfsprofiel

   Relaties

   Buma Stemra

   Specificaties

   Contactgegevens

 

             

 

 

 

  

Wat is een DVD?

Aanvankelijk probeerden verschillende bedrijven en organisaties optische informatiedragers uit de CD te ontwikkelen. Het eerste voorstel voor een "High Density CD" stamt uit 1993. Optical Disc Corporation (ODC) bracht de High Density CD (HDCD) uit en in 1994 kwam de door Nimbus Technology and Engineering ontwikkelde High Density CD (HDCD) uit, die destijds niet zo'n groot succes op de markt was. Deze pogingen resulteerden in twee concurrerende formaten. Onder de grote verdedigers van het MMCD-formaat waren Sony en Philips; het SD formaat werd hoofdzakelijk gesteund door Toshiba, Matsushita en Time Warner. Maar IBM en de IT-organisaties stonden op de ontwikkeling van één enkele standaard.                           Het gecombineerde DVD formaat werd in eind september 1995 aangekondigd.

De capaciteit van de DVD kon uitgebreid worden toen modernere lasers van kleinere golflengte (635-650 nm, rode gebied) verschenen die kleinere putjes konden vormen. Daaruit volgt dat de sporen op het gegevensgebied dichter op elkaar staan: de track pitch is 0,74 micron. De eerste digitale videoschijf (Digital Video Disc) met adequate bescherming verscheen in 1997. Het oorspronkelijke doel was een grote hoeveelheid filmmateriaal op te slaan - vandaar de benaming DVD. Na verdere verbeteringen werd het duidelijk dat dit middel volkomen geschikt is om - naast visuele gegevens - verdere grote gegevenshoeveelheden op te slaan.
Daarom werd er naar een nieuwe naam gezocht waarbij het goed klinkende acroniem "DVD" niet veranderd moest worden. Zo werd de naam veranderd in Digital Versatile Disc (digitale veelzijdige schijf). Foute gegevens verkleinen de capaciteit en daarom is een foutcorrectie noodzakelijk bij CD's. DVD gebruikt een efficiëntere foutcorrectie (ECC) die meer "nuttig" gegevensgebied over laat. Dankzij synchronisatie kunnen de gebruikers het beeld en het geluid van de DVD gelijktijdig genieten.

Naast de grotere capaciteit betekende de introductie van de DVD ook met betrekking tot de levensduur en de kwaliteit een grote stap vooruit: tijdens de 50 jaar levensduur van de geperste schijven kan een hoge bioscoop- en videokwaliteit, een digitaal meerkanaals (surround)geluid worden genoten en bovendien staan ook extra diensten (b.v., ondertitelopties in verschillende talen, sceneselectie) ter beschikking. Dankzij al deze kenmerken werd het bijna 3-jaar-oude product tegen maart 2002 het meest succesvolle product van de consumentenelektronica.

Als gevolg van de toenemende DVD-verkoop werden alsmaar meer desktop- en in PC's ingebouwde DVD-spelers gemaakt. Dankzij de voor de optiekbranche kenmerkende snel veranderende technologie daalde de prijs van de DVD-speler’s zeer snel. Tegenwoordig horen deze apparaten tot de goedkoopste media. Ondertussen kwamen ook de DVD-recorders op de markt: eind 1999 werden zij in Japan, en eind 2000 ook in de rest van de wereld op de markt gebracht. Sindsdien is hun prijs eveneens sterk gedaald.

 

b                             

 

                               CD

             

                               DVD

                           

                               Productie

  

                               Technologie

 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan
Copyright © 2009 DCWIN
Laatst bijgewerkt: 12 May 2009