HOME

   Wie zijn wij?

   Onze Doelstelling

   Bedrijfsprofiel

   Relaties

   Buma Stemra

   Specificaties

   Contactgegevens

 

             

 

 

 

  

Structuur, configuratie

De diensten van ons bedrijf omvatten de productie van de volgende DVD-types: DVD5, DVD9 en DVD10.

Onderscheidende kenmerken van de DVD-types zijn: de enkel- of dubbelzijdige leesbaarheid en de opslagcapaciteit.
De volgende tabel geeft een overzicht van de DVD-types:

Capaciteit (Gbyte)

Capaciteit (miljoen byte)

Capaciteit (tijd, minuten)

Lezing

Lagen

DVD 5

4,37 Gbyte*

4,70 M byte

ca. 120 min.

enkelzijdig 1

DVD 9

7,95 Gbyte

8,54 M byte

ca. 240 min

enkelzijdig 2

DVD 10

8,74 Gbyte

9,40 M byte

ca. 270 min

dubbelzijdig 1

DVD 14

12,32 Gbyte

13,24 M byte

ca. 390 min

dubbelzijdig 1+2

DVD 18

15,90 Gbyte

17,08 M byte

ca. 480 min

dubbelzijdig 2*Het verschil tussen de Gbyte- en miljoen byte waarden heeft met de maateenheden te maken nl. resp. met het binaire 210 (1024) en het decimale 103 (1000) bij de SI-waarden.

De gegevens kunnen één- of tweelagig op de DVD opgeslagen worden. De tweelagige schijven (dual-layer) bevatten op beide kanten van de policarbonaatlaag gegevens. De spelers kunnen deze schijven vanuit één kant lezen omdat de bovenste laag semi-transparant en de onderste lichtreflecteerend is zodat de laser zich op beide lagen kan focussen. De tweelagige enkelzijdige schijven kunnen bijna twee keer zo veel gegevens omvatten dan de eenlagige enkelzijdige. Het voordeel van de tweelagige DVDs is dat de film met een grotere gegevensomvang kan worden opgeslagen, wat voor een betere kwaliteit zorgt.

Op de tweede laag van de tweelagige schijf kunnen de gegevens op twee verschillende manieren worden geplaatst: PTP of OTP. De PTP configuratie (parallel track path) betekent dat beide sporen parallel an elkaar lopen, terwijl in het geval van de OTP configuratie (opposite track path) de gegevens op de buitenste laag van de binnenkant naar de buitenkant en bij het tweede gegevensspoor van de buitenkant naar de binnenkant afgelezen worden. Laatsgenoemde configuratie wordt gebruikt indien het afspelen ononderbroken moet gebeuren. Er is geen standaard voor de posities van de laagwisseling. Omdat het beeld bij de laagwisseling een ogenblik lang kan "bevriezen" (dit hangt ook van de speler af), is het raadzaam om de laagwisseling op een plaats te positioneren waar deze minimale verstoring niet merkbaar is.

Vroeger stonden de technische middelen voor de productie van tweelagige DVD's op vele plaatsen niet ter beschikking en daarom werd de capaciteit aanvankelijk door de productie van dubblezijdige schijven verdubbeld. Dubbelzijdige schijven hebben ook een dubbel nadeel: hun oppervlakte is niet bedrukbaar en zij moeten tijdens het afspelen omgedraaid worden. Slechts een paar DVD-jukeboxen kunnen de gegevensinhoud van deze schijven zonder omdraaien weergeven. Deze schijven met hoge capaciteit worden hoofdzakelijk voor gegevensopslag gebruikt. De eerste DVD 18 kwam in oktober 1999 in omloop. Zijn potentiële opslagcapaciteit is vier keer zo groot als die van de enkelzijdige en eenlagige.

                                              

b                             

 

                               CD

             

                               DVD

                           

                               Productie

  

                               Technologie

 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan
Copyright © 2009 DCWIN
Laatst bijgewerkt: 12 May 2009