HOME

   Wie zijn wij?

   Onze Doelstelling

   Bedrijfsprofiel

   Relaties

   Buma Stemra

   Specificaties

   Contactgegevens

 

             

 

 

 

  

Nieuwigheden op de markt van de informatiedragers

Het DVD Forum is een internationale organisatie met zetel in Tokyo, die in 1995 oorspronkelijk onder de naam "DVD Consortium" opgericht werd.                       Deze organisatie bestaat uit hardwarefabrikanten, softwarefirma's, informatieproducenten (content-provider) en andere professionele gebruikers van de Dvd-technologie. De officiŰle Dvd-specificaties werden door de oprichters in 1997 uitgewerkt. Het doel van het Forum is om informatie en ideeŰn met betrekking tot de verbetering van de Dvd-technologie uit te wisselen en om nieuwe ontwikkelingen in de ICT-branche en op de consumentenmarkt te verspreiden. Om die reden worden regelmatig zittingen en bijeenkomsten georganiseerd. De organisatie wordt geleid door het BestuurcomitÚ (Steering ComitÚ), dat voor twee jaar gekozen wordt. Het lidmaatschap staat open voor organisaties die in het onderwerp van het forum ge´nteresseerd zijn.
Het Forum telt momenteel ca. 240 leden. De 10 oprichters zijn: Hitachi Ltd., Matsushita Electric Industrial Co. Ltd., Mitsubishi Electric Corporation, Pioneer Electronic Corporation, Royal Philips Electronics N.V., Thomson, Time Warner Inc., Toshiba Corporation, Victor Company of Japan Ltd. Het Forum wees de HD-DVD aan als de opvolger van de DVD. Welk formaat algemeen aanvaard wordt, hangt niet alleen af van de technologie maar ook van de onderhandelingspositie van de diverse IT-lobbys.

HD-DVD
De ontwikkeling van de HD-DVD was een andere poging om de opslagcapaciteit uit te breiden. Die begon reeds voor de introductie van de DVD maar deze schijf werd pas in 2003 op de markt gebracht. HD betekent "high-density", d.w.z. hoge (gegevens)dichtheid en "high-definition" betekent hoge resolutie. Sommige types gebruiken het originele Dvd-formaat maar met behulp van een videocoderingsproces worden op het gebied van beelden met normale resolutie, beelden met hoge resolutie opgeslagen. Andere types gebruiken een high-densityformaat en bij het aflezen van de kleinere putjes wordt van een zeer dunne (50 nm), fijn gefocust, blauwe of violette laser gebruik gemaakt. Op HD-DVD kan per laag 15 tot 30 GB aan gegevens opgeslagen worden in hoge resolutie MPEG-2 beelden. De Bestuurcommissie van het DVD Forum heeft op 19 november 2003 de HD-DVD standaard met blauwelaser voor verdere ontwikkeling goedgekeurd. Voor het uitbrengen van films wordt het HD-formaat momenteel nog niet gebruikt. Het werd ontwikkeld voor de opslag van de reusachtige gegevensbestanden van banken, verzekeringsmaatschappijen, overheidsinstellingen, wetenschappers en bibliotheken. In vergelijking met vorige informatiedragers ligt het voordeel van de HD-DVD niet alleen in zijn enorme opslagcapaciteit maar ook in de snellere toegang tot gegevens, de grotere duurzaamheid en de relatief lage prijzen. Ter vergelijking zie de volgende tabel:

Medium

Dikte van de laser (nm)

Schijfcapaciteit (GB)

CD-ROM

800

0,65

DVD-ROM

350

4,7

HD-ROM

50

165Momenteel zijn er geen apparaten in omloop die voor het afspelen van de HD schijven geschikt zijn. De met rode laser leesbare schijven zouden in een Dvd-speler fysisch afgelezen kunnen worden maar voor het decoderen is een andere stroomkring vereist. Het afspelen met de in de computer ingebouwde DVD vereist speciale software en blue-ray-schijven (blauwestraal) vereisen een volledig nieuwe apparatuur. Gelukkig zullen deze HD-spelers waarschijnlijk ook de huidige DVD's kunnen lezen. In het begin van 2004 waren er vijf voorstellen en nog enkele andere alternatieven voor het HD-DVD formaat. De volgende tabel geeft een overzicht van de formaateigenschappen:

Formaat

Aanhangers

Gegevensdiepte

Laser

Video

Capaciteit(1 laag/2 lagen)

Bitsnelheid

HD-DVD

DVD Forum

0,6 mm

blauw (405 nm)

HD MPEG-2, H.264, VC9*

15 G / 30 G (ROM), 20 G / 40 G (beschrijfbaar)

36 Mb/s

Blu-ray

Blu-Ray Disc founders

0,1 mm

blauw (405 nm)

HD MPEG-2

27 G / 50 G

36 Mb/s

EVD

eWorld (Chinese government)

0,6 mm

rood (650 nm)

HD MPEG-2 (later AVC)

na / 8,5 G (ROM)

22 Mb/s

FVD 1

ITRI (Taiwan)

0,6 mm

blauw (405 nm)

AVC

17 G / na

25,05 Mb/s

FVD 2

ITRI (Taiwan)

0,1 mm

blauw (405 nm)

AVC

17 G / na

31,59 Mb/s


HD-DVD-9 (ook HD-9 genoemd)
Het idee van HD-DVD-9 is ontstaan uit de wens om een nieuwe, zowel met de rode- als met de blauwe laser leesbare informatiedrager te hebben die zonder probleem gerepliceerd kan worden. Om deze reden werd het DVD-9-formaat met het HD-DVD-formaat (van AOD) gecombineerd waarbij capaciteitsuitbreiding mogelijk was door de beeldcomprimering en de codering. Toch werd het voorstel uiteindelijk verworpen.

HD-DVD (AOD)
De door het DVD Forum voorgestelde ontwikkeling werd oorspronkelijk Advanced Optical Disc (Geavanceerde Optische Schijf) genoemd maar ook HD-DVD zal niet de definitieve naam worden. Het gaat hier om een verandering van het huidige DVD- formaat waarbij elke laag 15 GB aan gegevens kan opslaan. Dit type is met behulp van een blauw ultraviolette laser leesbaar en heeft een diepte van 0,6 mm. De ontwikkeling van dit type had een dubbel streefdoel: er moest een hogere opslagcapaciteit bereikt kunnen worden, zonder daarvoor nieuwe replicatieapparatuur te moeten gebruiken.

Blu-ray Disc (BD)
De Blu-ray Disc (blauwelaser) betekende op het gebied van de HD-DVD de echte doorbraak. De eenlaagige schijf heeft een high-density-formaat, kan 23-27 GB aan gegevens opslaan en is met behulp van een blauw ultraviolette laser van 405 nm leesbaar. De gegevensdiepte is 0,1 mm en de sporenafstand 0,32 micron (de helft van de spoorafstand bij een DVD), de putjes hebben een breedte van 0,138 ×m (1/5de van de putjesbreedte van een DVD). De Blu-ray schijf werd vooral voor het opnemen en opslaan van homevideo's en professionele beelden met grote gegevenshoeveelheden ontwikkeld. Toen de hardware en softwarevoorwaarden ter beschikking stonden, werden de voorbespeelde schijven massaal op de markt gebracht. Dat de Blu-Ray door vele DVD-Forum-oprichters (Panasonic, Philips, Pioneer, Hitachi, Mitsubishi, Samsung, Sony, Thomson) en ook door LG en Sharp ondersteund werd, heeft zeker bijgedragen tot de goedkeuring ervan. Het volgende stadium van de ontwikkeling zal de productie van een tweelagige beschrijfbare schijf met een capaciteit van 50 GB per zijde zijn. Daar moeten we echter nog een paar jaar op wachten. Zowel de vervaardiging van de blu-ray schijf als de serieproductie en het afspelen vereisen gloednieuwe apparatuur. De eerste blu-ray recorder werd door Sony in april 2003 ge´ntroduceerd.

EVD
De Enhanced Versatile Disc (uitgebreide veelzijdige schijf) werd tegen eind 2003 door een bedrijfsconsortium ontwikkeld dat door de Chinese regering ondersteund wordt. EVD is het Chinese alternatief voor de DVD- technologie. Het nieuwe formaat werd ook ge´ntroduceerd om Chinese producenten te bevrijden van de licentievergoedingen voor DVD's. Vanwege incompatibilteit kan de EDV niet in DVD-spelers afgespeeld worden. EDV gebruikt rodenlasertechnologie maar heeft toch een grotere capaciteit dan de DVD omdat de toleranties kleiner zijn. De beelden worden in HD MPEG-2 gecodeerd maar China wil een eigen videocompressietechniek ontwerpen. De EVD-spelers (die wegens de bovengenoemde omstandigheden niet noodzakelijk geschikt zijn voor het afspelen van DVD's) werden in China in het begin van 2004 ge´ntroduceerd.

FVD 1, FVD 2
Beide blauwe-laserformaten werden ontwikkeld door de Advanced Optical Storage Research Alliance (AOSRA) , opgericht door het Industrial Technology Research Institute (ITRI) in Taiwan. Het enige verschil tussen beide is dat FVD 1 een datalaag van 0,6 mm en FVD 2 een laag van 0,1 mm gebruikt. FDV 2 werkt daarom met een grotere bitsnelheid.

 

b                             

 

                               CD

             

                               DVD

                           

                               Productie

  

                               Technologie

 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan
Copyright ę 2009 DCWIN
Laatst bijgewerkt: 12 May 2009