HOME

   Wie zijn wij?

   Onze Doelstelling

   Bedrijfsprofiel

   Relaties

   Buma Stemra

   Specificaties

   Contactgegevens

 

             

 

 

 

  

Fysieke kenmerken CD

Het schijfje heeft een doorsnede van 120 mm, een dikte van 1,2 mm en weegt 16 g. En zijde is spiegelend, daar bevinden zich de gegevens. De andere kant is volledig bedrukt of bevat slechts technische parameters. De schijf wordt van polycarbonaat gemaakt waarop n of meer spiegelende metaallagen (gewoonlijk aluminium) en n laklaag voor fysieke bescherming aangebracht worden. Het gegevensoppervlak heeft drie belangrijke delen: de "lead-in" bevat de inhoudsopgave, de "program area" bevat de eigenlijke audio gegevens, de lead-out bevat geen gegevens. De opslagcapaciteit van een audio-CD is maximaal 74 minuten geluid en 99 verschillende tracks. Op het oppervlak zijn er piepkleine putjes (zgn. "pits"), aangebracht in een spiraal die van in het midden van de CD naar de rand loopt. De afstand tussen de parallelle sporen ("track pitch") is erg klein. Bij een CD is de "track pitch" 1,6 +/- 1 micron en elk pit is 0,5 micron groot.

Wanneer een CD in de speler wordt geplaatst, wordt deze met hoge snelheid rondgedraaid en gaat de lage intensiteit laserstraal van het midden uit het gegevensgebied lezen. Omdat de CD constant met dezelfde snelheid afgelezen kan worden, neemt de draaisnelheid van 500 tot 200 toeren per minuut af.
De laser met een golflengte van 780 nm (infrarode gebied) tast eerst de inhoudsopgave af om de CD (audio, data, video, e.d) te kunnen identificeren. Vervolgens wordt het gegevensgebied gelezen, waarbij de laser kan worden bestuurd m.b.v. een gebruikersinterface. De putjes en bultjes reflecteren het licht op diffuse wijze. Elk putje stelt een 0 en elk bultje een 1 voor, overeenkomstig de lengte ervan. Bij audio-CD's worden de binaire gegevens door een analoog-digitaal-conversie naar analoge gegevens omgezet. En dit is - in de letterlijke zin van het woord - "muziek voor onze oren".

 

 

 

  •                                                                                 

 

 

                               CD

             

                               DVD

                           

                               Productie

  

                               Technologie

 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan
Copyright 2009 DCWIN
Laatst bijgewerkt: 12 May 2009