HOME

   Wie zijn wij?

   Onze Doelstelling

   Bedrijfsprofiel

   Relaties

   Buma Stemra

   Specificaties

   Contactgegevens

 

             

 

 

 

  

Cd-formaten

In de loop van de jaren werden verschillende Cd-formaten ontwikkeld die van meet af aan aan strikte normen voldeden. Deze concrete vereisten waren natuurlijk gedocumenteerd. De specificaties van CD-DA werden door Sony en Philips in 1980 in een publicatie gedocumenteerd die later onder de naam Red Book bekend geworden is. In de volgende jaren verschenen meerdere gelijkaardige boeken. De specificaties van alle verdere CD formaten werden in gelijkaardige boeken gedefinieerd. Deze boeken hebben officiële benamingen, maar elk van hun wordt - zowel door experts als leken - naar een kleur genoemd. Volgens de legende had het Red Book, in tegenstelling tot andere gelijkaardige boeken, inderdaad een rode band.

CD Audio
Als iemand het woord "CD" hoort, denkt hij/zij onmiddellijk aan muzikale, d.w.z. audio CD's. Deze bevatten slechts audiogeluid en hebben een opslagcapaciteit van 74 minuten niet-gecomprimeerd materiaal. Waarom precies 74 minuten? Volgens de anekdote was het favoriete muziekstuk van de persoon die deze standaard opstelde een Bach-stuk van precies 74 minuten. De audioschijven kunnen niet alleen in gewone CD-spelers, maar ook in de CD-lezer van een computer worden afgespeeld en beluisterd.

CD-ROM (Read Only Memory)
Een CD-ROM bevat IT gegevens in tekstuele, visuele, grafische of auditieve vorm. Zijn specificaties kunnen in het Yellow Book worden gevonden. Dit formaat wordt gewoonlijk gebruikt voor de opslag van multimediale software en spelprogramma's. Er zijn twee subtypes: CD-ROM Mode 1 bevat slechts gegevens en toepassingen. Voor een gemakkelijkere toegang tot gegevens is de nauwkeurige adresseringsmethode een basisvereiste. CD-ROM Mode 2 slaat gecomprimeerde audio- en video-informatie op. In het geval van CD-ROM's kan de reeds vermelde constante snelheid moeilijker aangehouden worden, omdat de willekeurige aflezing een constant afwisselende leessnelheid vereist.

CD-R (Recordable)
Dit CD formaat kan éénmaal beschreven en meerdere malen gelezen worden (WORM = write once read many) en werd door Philips en Sony in 1988 geïntroduceerd. Zijn specificaties zijn in het Orange Book gedefinieerd. Eenmaal beschrijfbaar betekent dat de opgeslagen gegevens van de schijf niet gewijzigd kunnen worden. Bij dit formaat bevindt zich tussen de polycarbonaatlaag en de metaallaag een polymeer laag voor de gegevensopslag. Bij bepaalde CD-R soorten is er nog een extra laag voor de bescherming van de gegevens omdat het gegevensgebied dichter aan de geëtiketteerde kant van de CD is. Gewoonlijk kunnen zij gegevens van 74 minuten (650 MB) opslaan, maar bepaalde soorten kunnen tot 80 minuten (700 MB) opslaan.

CD-RW (Rewriteable)
Een herschrijfbare CD maakt de gegevensopslag meerdere malen mogelijk. Op grond van de waarnemingen kan hij 1000 keer beschreven worden. Naast Sony en Philips droegen HP, Mitsubishi en Ricoh tot de introductie van dit formaat bij. Zijn specificaties werden in een supplement van het Orange Book in 1997 gedefinieerd. In tegenstelling tot CD-R, bevindt zich hier tussen de polycarbonaat en de metaallaag een legering (van zilver en andere metalen) die door temperatuurveranderingen of kristallijn of amorf van structuur is. Zijn capaciteit is identiek met de capaciteit van de CD-R.

CD-ROM XA (Compact Disc - Read-only memory, extended architecture)
Dit is het verbeterd formaat van CD-ROM dat tekstuele, visuele, grafische of auditieve gegevens gelijktijdig afspelen kan. Sony, Philips en Microsoft ontwikkelden samen dit formaat en de standaarden werden in een supplement van het Yellow Book gedefinieerd. Dit formaat heeft als een autonome technologie geen plek veroverd.

CD-I (interactive)
De specificaties van het multi-mediaal formaat werden in het Green Book uit 1986 vastgelegd. CD-I is een compleet interactief hardware- en softwaresysteem met gebruikersinterface dat als gebruikersvriendelijk alternatief voor de PC werd ontwikkeld. Hoewel dit formaat niet zo'n doorslaand succes op de markt geworden is, wordt het op de school en in de volwasseneneducatie ook tegenwoordig nog gebruikt.

CD-Bridge Disc
De benaming wijst op het feit dat deze formaten met behulp van juiste software in een CD-I-speler, gekoppeld aan de TV of in een CD-ROM XA, gekoppeld aan de PC of in andere XA-compatibele apparaten kunnen worden afgespeeld. Voorbeelden: Video CD (VCD), Photo-CD, Karaoke-CD. Zijn documentatie kan in het White Book worden gevonden dat in 1993 door Sony, Philips, Matsushita en JVC werd uitgegeven.

SVCD
Super Video CD (SVCD) is een verdere ontwikkeling van de Video-CD die door een door de Chinese regering ondersteunde commissie van fabrikanten en onderzoekers ontwikkeld werd om de technologische auteursrechten te vermijden. Een ander doel was om de prijzen van de Dvd-speler en de CD's in China te verlagen. Wat de video- en audiokwaliteit betreft, staat dit formaat tussen Video-CD en DVD. De specificaties van de SVCD werden in 1998 vastgelegd.

E-CD (Enhanced CD)
Dit formaat kan in een Desktop CD-speler of andere media worden afgespeeld. Wanneer niet alleen audio-gegevens, maar ook extra data opgeslagen worden, kan de totaal ingenomen capaciteit meer dan 650 MB bedragen. Dit formaat wordt door de muziekkunstenaars geprefereerd omdat zij hun fans naast de liederen ook videoclips, songteksten en promotiemateriaal aanbieden kunnen. Omdat op de E-CD de audio- en de gegevenstracks in afzonderlijke sessies worden geschreven, kunnen de sessies in gegevensvorm niet in de CD-speler worden afgelezen. De specificaties van dit formaat werden - als een supplement van het Orange Book- in het Blue Book uit 1995 gedefinieerd.
Andere namen voor E-CD: CD-EXTRA, CD-Plus, stamped multisession of Blue Book formaat.

CD-MO (Magneto-Optical)
Dit formaat heeft een magnetisch gebied dat geschikt is voor de opslag van gegevens en opnieuw beschreven kan worden. De specificaties van CD-MO zijn in het Orange Book gedefinieerd.

Multisession CD
Een Multisession CD lijkt op de CD-R, maar de gegevens kunnen in meerdere sessies worden opgeslagen. Als er na de eerste sessie op de CD nog ruimte over is, kunnen er in later sessies nog meer gegevens opgezet worden. Elke sessie heeft haar eigen "lead-in" en "lead-out" gebied.

SACD (Super Audio CD)
Naast de DVD-Audio is dit het andere formaat dat de traditionele Audio-CD vervangen wil. De specificatie van de versie 1.0 van dit CD-formaat met hoge opslagcapaciteit werd door Sony en Philips in 1999 in het Scarlet Book vastgelegd. Net als bij de DVD-Audio is ook bij SACD een 5.1 kanaal surround-geluid mogelijk. SACD kan ook extra informatie in vorm van teksten, grafieken, videoclips enz. opslaan.

DDCD (Double Density CD)
Men probeerde de capaciteit van de CD uit te breiden door het aantal putjes en bultjes te verhogen. Zo ontstond een schijf met dubbele dichtheid. De specificaties van DDCD zijn evenzo door Philips en Sony in het Purple Book uit 2000 vastgelegd. Gelijkaardige pogingen werden ook vroeger ondernomen: in 1993 introduceerde Optical Disc Corporation (ODC) de High Density CD (HD CD), in 1994 heeft Nimbus Technology and Engineering zijn zelf ontwikkelde Double Density CD uitgebracht. Dit product brak niet echt door op de markt.

HDCD
HDCD (high-definition compatible digital) is een coderingsmethode die aan de Audio CD verdere gegevens toevoegt, maar de schijf kan toch in een normale CD- en DVD-speler afgespeeld worden. De door Pacific Microsonics ontwikkelde informatiedrager zorgt voor een beter geluid dan normale CD's. HDCD en DVD- formaten kunnen het best met behulp van HD televisies (d.w.z. hoge resolutie tv's) weergegeven worden. HDTV is een verzamelnaam en omvat analoge en digitale tv's met breedbeeldscherm die een 5 keer hogere resolutie hebben dan normale tv's. Ze zijn sinds eind 1998 op de markt verkrijgbaar, maar momenteel is hun prijs nog te hoog en de verspreiding van dit product duurt nog een tijd. Meer dan 80% van de 2 miljoen in de VS verkochte DTV's bevatten nog geen tuners, waaruit blijkt dat zij hoofdzakelijk voor het afspelen van DVD's worden gebruikt.

 

 

                               CD

             

                               DVD

                           

                               Productie

  

                               Technologie

 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan
Copyright © 2009 DCWIN
Laatst bijgewerkt: 12 May 2009